Kadınların sıkça başvurduğu bir yöntemdir. Botulinum adı verilen bakteriden yapılan bir çeşit toksindir. Botoxla sinir uçlarında bulunan sinir iletiminin durdurmaya ve sinirlerin ulaşmış olduğu organların işlevini azaltır yada tamamen durmasını sağlar. Botox (Botulinum toksini), Clostridium botulinum adlı bakteriden elde edilen bir toksindir. Botoksun, sinir uçlarında iletimi sağlayan maddelerin salınımını engelleyip, sinirler ile hedef organı arasındaki iletimi durduran bir etki mekanizması vardır.
Bir insanın gözlerinin çevresindeki deri sonsuza dek pürüzsüz kalamaz. Deriyi çevreleyen buruşturmaya neden olan kasların ve uzun kasların tekrar tekrar kullanımı ciddi kaş çatma çizgilerine sebebiyet verebilir.
Botoks ciddi kaş çatma çizgilerini başarılı bir şekilde tedavi etmek için kullanılır ve 65 yaşına kadar yetişkin hastaların kullanımı onaylanmıştır. Örneğin, aynı zamanda botulinum toksin A’nın bir formu olan botoks o kasları çevreleyen alana enjekte edildiğinde o kaslar bir süreliğine kırışıklık yaratamazlar çünkü felçleşirler. Yani, sıkça buruşuk veya kaş çatma çizgileri olarak nitelendirilen o bölgedeki kırışıklıklar geçici olarak yok edilir.
Botox enjeksiyonları ile göz kenarlarındaki kırışıklıklar yumuşatılır, kaşların arasındaki çatınma çizgisi azaltılabilir ve alındaki kırışıklıklar daha az belirgin bir düzeye indirilebilir. Botox, ayrıca boyun çizgileri ve kaşların zaman içinde düşmesinde tedavi amacı ile de kullanılmaktadır.
Ancak belki de en önemli özelliği, zaman içinde giderek daha uzun süreli etkiye sahip olarak yüzün üst kısmındaki yaşlanmayı tamamen durdurmasıdır.
Bu şekilde yaşlı ve kızgın olarak görünen yüz ifadesinde de belirgin bir düzelme sağlanır. Botox, ter bezlerine uygulandığında, ter bezleri ile sinir uçları arasındaki iletim de durdurularak ter bezlerinin çalışması azaltılabilir. Vücudun en çok terleyen bölgeleri, avuç içleri ve koltuk altı bölgesidir. Aşırı terleme ve buna bağlı ter kokusu şikayeti olan kişilerin terleyen bölgelerine botox uygulandığında şikayetlerinde düzelme sağlanır.
