Epilasyonun tanımı?
Tüylerin vücuttan çeşitli yöntemlerle alınmasına epilasyon denir. Bu amaçla kullanılan yöntemler cımbız, ağda, tıraşlama, iğneli epilasyon, lazer epilasyon olarak sıralanabilir.
Uygulama yapılabilecek bölgeler?
Gözler özel koruma gözlükler ile korunarak, kaş ve göz araları hariç tüm vücut bölgelerindeki tüylere uygulanabilmektedir.
Hangi çalışma prensibi lazer epilasyon uygulaması yapılır?
Kıllara rengini veren melanin adlı pigment epilasyon amacı ile kullanılan lazer ışığını emilimini sağlar. Oluşan ısı kıl köküne iletilir. Isı etkisi ile kıl kökünde tahribat sağlanır.
Başarı oranı her kıl yapısında aynı mıdır?
Vücuttaki melanin hedef seçildiği lazer epilasyonda, melanin yoğun olduğu koyu ve kalın kıllarda başarı oranı yüksek olmaktadır. Vücudumuzda melanin sadece kıl yapısında değil aynı zamanda cildimizin üst tabakasında da yer almaktadır. Kişinin ten rengi başarıyı etkileyen diğer bir faktördür. Ten rengi koyu olanlarda cildin yüzeysel tabakasında yer alan melanin fazla olduğu için yan etki riski yüksektir. Bu nedenle lazer epilasyon amacı ile verilen enerji de dağılacağından başarı oranı düşer.
Uygulama öncesi ve sonrasında dikkat edilmesi gerekenler
• Bayanlarda lazer epilasyon özel koruma gözlükleri ile korunarak vücudun tamamına uygulanabilmektedir.• En çok tercih edilen bölgeler, yüz, kol altı, bikini, bacak bölgeleridir.• Uygulamadan önce solaryum ve güneşlenmekten kaçınılmalıdır.• Uygulama yapılacak bölgeye 3 hafta kökten alım işlemi yapılmaması gerekmektedir. Jilet veya makine ile kısaltma işlemi 3–4 gün öncesi yapılabilir.• Son 6 ay içerisinde Reacutone kullanan kişilere lazer epilasyon uygulaması tavsiye edilmez.• Uygulama sonrası güneşlenmekten kaçınılmalıdır. Yüksek koruma faktörlü kremler kullanılabilir.• Uygulama sonrasında ılık duş alınabilir. Kese, peeling gibi uygulamalardan önerilen sürelerde uzak durulmalıdır.• Uygulama sonrası cildinizin nemlendirilmesi kılların daha kolay dökülmesini sağlayabilir…• Seans sürelerinin uzatılmaması önerilmektedir. Vücut bölgesinde 2 ayda bir yüz bölgesinde 1–1,5 ayda bir uygulama tavsiye edilmektedir. Bu süre kılların çıkışına bağlı olarak uzayabilir.• Seans uygulama süreleri genelde yüz 10 dakika, bacak 40 dakika, kol altı 5 dakika, çene 5 dakika, tüm vücut 1–1,5 saat sürmektedir.
Dijital spektrofotometre nedir? Lazer epilasyonda kullanım amacı?
Lazer Epilasyonda temel amaç, lazer ışınını doğru dozda kıl köküne ulaştırarak, tekrar kıl üretemeyecek şekilde hasar verdirip kıl hücresinin yeni kıl üretmesini engellemektir. Eğer lazer ışınının doğru dozu ayarlanamazsa, kıl kökleri yeteri kadar tahrip olmaz, yeterli dozdan daha aşırı doz uygulanırsa, ciltte tahriş ve yanık lekeleri oluşturabilmektedir.
Dijital spektrofotometre doğru ten rengini vererek uygulama yapılacak kişinin teninde bulunabilecek melanin hemoglobin düzeyini ve hassaslığını ölçer. Dijital spektrofotometre ile kişilerin ten rengini ölçülüp doğru ve güvenli bir şekilde lazer epilasyon uygulanması sağlanabilmektedir. Bu aletten alınan değerlerle lazer epilasyon aletinin parametre ayarları yapılıp uygulamaya başlanır. Dijital spektrofotometre lazer tedavisinin hata payını azaltır.
Her lazer epilasyon seansından önce zaman içinde ciltteki değişiklikler dijital spektrofotometre ile izlenerek ve lazer epilasyonda kullanılacak lazerin dozu yeniden ayarlanır.
Alexandrite Lazer Epilasyon Sistemi
Alexandrite lazer 755 nm dalga boyuna sahip bir lazer cihazıdır. Alexandrite lazer dalga boyu kısa olmasından melanine duyarlılığı fazla olan bir lazer tipidir. En uygun hasta profili cilt tipi açık ten ve koyu renk kıldır. Kullanımı esmer tenlerde daha kısıtlıdır bu nedenle alexandrite lazerin koyu tenlilerde kullanımı önerilmemektedir.
Alexandrite lazer epilasyon sistemi hasta uyumuludur. Uygulama öncesi kılların tıraşlanma ihtiyacı yoktur. Diğer lazer sistemlerine göre daha az ağrılıdır. Bu sistem ile uygulama yapıldığında kıllar uygulama sonrası bölgeden temizlenir. Alexandrite sistemi koltuk altı, bacak, bikini bölgesi ve genital bölgede başarı oranı yüksek bir sistemdir. Hava soğutma sistemi sayesinde; epilasyon işlemi yapılırken ciltte oluşabilecek lekelenme ve yanma gibi etkileri minimize eder.
Diode Lazer Epilasyon Sistemi
800 veya 810 nm dalga boyunda lazer ışığı kullanılan bir sistemdir. Alexandrite sistemine göre daha uzun dalga boyuna sahiptir. Bu dalga boyuna sahip sistem Diode lazerler daha çok kalın kıllarda tercih edilirler. Deri içinde Alexandrite sistemine göre biraz daha derine inerler.
Diode Lazer Epilasyon Sisteminde uygulama öncesi tıraşlama gerekmektedir. Bu sistemde dalga boyunun yüksek olup, melanine bağlanma kapasitesi daha düşük olduğundan derinin üst tabakasını geçerek kıl köküne daha kolay ulaşabilir. Bu sayede kıl gövdesini değil, kıl kökünü tahrip eder.
Diode Lazerler diğer sistemlere göre daha ağrılı bir sistemdir. İnce ve kıllarda başarı oranı daha yüksektir.
ND:Yağ Lazer Sistemi
1064 nm dalga boyundaki lazer sistemleridir. Bu lazerler melanine en az tutunan ve deri içinde en derine inen sistemdir. ND:Yag Lazer Sistemleri diğer sistemlere göre daha yüksek enerjili olmasından dolayı daha fazla acı hissi vermektedir. Her cilt tipine uygulanabilir. Yaz aylarında esmer tenli kişilerde daha güvenle kullanılabilmektedir.